Zimní polévka s kapustou, brambory a houbami
Suroviny
- 400 g Brambory
- 30 g Celer bulvový
- 60 g Kapusta kadeřavá
- 30 g Mrkev kořen
- 15 g Houby sušené
- 30 g Petržel kořen
- 20 g Kroupy ječné
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Česnek
- 1.2 l Voda pitná
- 2 dl Voda pitná
- 4 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 221 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 30 g
- Sodík 440 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 715.5 mg
- Vláknina 9644.5 mg
- Vitamín A 9644.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.5 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kroupy dobře promyjeme, dáme do rendlíku se 4 dl vody a pod pokličkou je uvaříme doměkka. Vaříme je 25-30 minut.
-
2
Omyté sušené houby dáme do misky a zalijeme 2 dl vody.
-
3
Kořenovou zeleninu – mrkev, celer a petržel – očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Oloupané brambory omyjeme a pokrájíme na kostky. Kapustu očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké proužky. Oloupeme cibuli s česnekem, cibuli drobně pokrájíme, česnek odložíme.
-
4
V hrnci si rozpálíme olej s máslem, přidáme cibuli, kterou zpěníme. Pak přidáme kořenovou zeleninu a krátce asi 1 minutu za stálého míchání ji společně s cibulí smažíme. Poprášíme ji moukou, důkladně promícháme a zalijeme vodou. Přidáme brambory, kmín a lžičku soli. Polévku pomalu vaříme, po 10 minutách přidáme scezené houby, kroupy, majoránku a vaříme dalších 10-15 minut.
-
5
Ke konci vaření přimícháme prolisovaný česnek, polévku dochutíme solí, pepřem a podáváme.