Stašská bramborová polévka
Suroviny
- 100 g Květák
- 300 g Brambory
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Mrkev kořen
- 0.5 ks Celer bulvový
- 1 ks Petržel - nať
- 1 ks Kedlubna
- 1 ks Cibule
- 1 ks Rajčata
- 1 ks Libeček
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1.4 dl Voda pitná
- 4 polévková lžíce Houby sušené
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.7 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 144 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 90 g
- Sodík 377 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 4.2 mg
- Draslík 789.2 mg
- Vláknina 12412.2 mg
- Vitamín A 12412.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené houby promyjeme v sítu pod studenou vodou, dáme do misky a zalijeme asi 2 dl vody. Necháme je namočené 15-20 minut. Očistíme a omyjeme mrkev, celer, petržel, kedlubnu, květák a cibuli. Oloupeme a omyjeme brambory. Všechnu zeleninu pokrájíme na kostičky, dáme do hrnce, zalijeme vodou (1.2 dl), přidáme scezené houby, sůl, kmín a pomalu vaříme 15-20 minut.
-
2
Mezitím v pánvi na másle usmažíme z hladké mouky světlou jíšku. Omyjeme petrželku a rajče s libečkem. Libečkovou nať a rozkrojené rajče dáme do polévky během vaření. Petrželku drobně pokrájíme a odložíme do misky. Oloupaný česnek utřeme.
-
3
Když je zelenina měkká, přimícháme jíšku a společně vaříme asi 2 minuty, přidáme majoránku a vaříme další 3-4 minuty. Polévku dochutíme solí, pepřem a odstavíme z plotny. Nakonec přimícháme česnek, petrželku a podáváme.