Dort z čokolády pečený bez mouky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 16

Suroviny

  • 130 g Máslo čerstvé
  • 230 g Vaječný bílek slepičí
  • 50 g Vaječný žloutek sušený
  • 130 g Cukr moučkový
  • 290 g Čokoláda hořká
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Kakao
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 262 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 28 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 99.9 mg
  • Draslík 31.2 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si větší hrnec, který naplníme vodou. Vložíme do něj menší hrnek a rozlámeme do něho čokoládu na kousky. Ve vodní lázni si čokoládu rozehřejeme. Do rozpuštěné čokolády pak vmícháme žloutky, máslo a kakao a promísíme vše dohromady. Mícháme, dokud není směs úplně hladká, aby v ní nebyly žádné hrudky. Jestli jsou, způsobuje to pravděpodobně nedokonale rozpuštěné kakaové máslo, proto je nutné směs ještě trochu zahřát.

  • 2

    Připravíme si do misky bílky a vyšleháme je na sníh, do kterého postupně zašleháváme cukr. Šleháme, dokud sníh není úplně tuhý.

  • 3

    Potom sníh vmícháváme do rozpuštěné čokoládové směsi tak, aby se obě složky rovnoměrně spojily. Připravíme si pečicí mísu a vysteleme ji pečicím papírem. Hotovou směs vlijeme na pečicí papír do misky. Troubu si předehřejeme na 170 °C a misku do ní vložíme. Pečeme 35 minut, dokud na povrchu nemáme tvrdou kůrku. Vevnitř ale musí těsto být ještě trochu mazlavé. Servírujeme se šlehačkou.

Komentáře k receptu