Druhy koření

Publikováno: 17.03.2016
Koření rozdělujeme  nejčastěji na sypké, tekuté a směsi. Sypkých druhů je nejvíce a také se nejvíce v kuchyni používají. Především v teplé kuchyni je ale oblíbené i koření tekuté. Směsi se nejvíce využívají například při přípravě masa na grilování. 

Nejčastěji používané druhy sypkého a tekutého koření

Sypké koření

V tepké i studené kuchyni se používá k dochucování a vylepšení aroma i barvy

  • Anýz
  • Badyán
  • Bobkový list
  • Estragon
  • Fenykl
  • Hřebíček
  • Chilli
  • Jalovec
  • Kardamom
  • Kmín
  • Koriandr
  • Kurkuma
  • Levandule
  • Majoránka
  • Muškátový květ
  • Oregano
  • Paprika
  • Pepř
  • Rozmarýn
  • Saturejka
  • Skořice
  • Šafrán
  • Šalvěj
  • Tymián
  • Vanilka
  • Zázvor

Tekuté koření

Používá se především v teplé kuchyni k dochucování polévek nebo omáček, je ho ale možné využít například k nakládání - marinování - různých druhů masa

  • Sójová omáčka
  • Worcestrová omáčka
  • Chilli omáčka
  • Ústřicová omáčka
  • Houbová omáčka
  • Maggi koření
  • Klasik tekuté koření
  • Marmite

Marmite je podobné karamelu nebo melase. Tato hmota ale není sladká, je to výtažek z kvasnic a zeleniny. Nejlépe chutná na chlebu s máslem. Marmite slouží i jako dochucovadlo do polévek. Obsahuje vitamin B12, thiamin, riboflavin a kyselinu listovou.

Směsi koření

Obsahují různé druhy koření podle speciálních receptur, sůl nebo glutamát. Směs koření je možné si připravit z jednotlivých druhů i doma podle své chuti.

  • kari koření
  • chilli koření
  • směs koření do mletých mas
  • grilovací koření
  • ďábelská směs
  • gulášové koření
  • koření na těstoviny a rýži
  • houbové koření
  • koření na svařování vína
  • koření na pizzu

 



Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty