Nejčastěji používané druhy sypkého a tekutého koření
Sypké koření
V tepké i studené kuchyni se používá k dochucování a vylepšení aroma i barvy
- Anýz
- Badyán
- Bobkový list
- Estragon
- Fenykl
- Hřebíček
- Chilli
- Jalovec
- Kardamom
- Kmín
- Koriandr
- Kurkuma
- Levandule
- Majoránka
- Muškátový květ
- Oregano
- Paprika
- Pepř
- Rozmarýn
- Saturejka
- Skořice
- Šafrán
- Šalvěj
- Tymián
- Vanilka
- Zázvor
Tekuté koření
Používá se především v teplé kuchyni k dochucování polévek nebo omáček, je ho ale možné využít například k nakládání - marinování - různých druhů masa
- Sójová omáčka
- Worcestrová omáčka
- Chilli omáčka
- Ústřicová omáčka
- Houbová omáčka
- Maggi koření
- Klasik tekuté koření
- Marmite
Marmite je podobné karamelu nebo melase. Tato hmota ale není sladká, je to výtažek z kvasnic a zeleniny. Nejlépe chutná na chlebu s máslem. Marmite slouží i jako dochucovadlo do polévek. Obsahuje vitamin B12, thiamin, riboflavin a kyselinu listovou.
Směsi koření
Obsahují různé druhy koření podle speciálních receptur, sůl nebo glutamát. Směs koření je možné si připravit z jednotlivých druhů i doma podle své chuti.
- kari koření
- chilli koření
- směs koření do mletých mas
- grilovací koření
- ďábelská směs
- gulášové koření
- koření na těstoviny a rýži
- houbové koření
- koření na svařování vína
- koření na pizzu