Pečená vepřová žebírka s čočkou
Suroviny
- 200 g Čočka jedlá
- 250 ml Balsamico ocet
- 1 kávová lžička Fenykl obecný
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 hrst Rozmarýn čerstvý
- 1 hrst Tymián čerstvý
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1.5 kg Vepřová žebra
- 0.5 kg Rajčata Cherry
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1356 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 93 g
- Sodík 527 mg
- Bílkoviny 75 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 303.8 mg
- Draslík 1858.2 mg
- Vláknina 36034.5 mg
- Vitamín A 36034.5 mg
- Vitamín B6 2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Česnek oloupeme. Čočku propláchneme v sítu studenou vodou.
-
2
Vepřová žebírka, čočku, stroužky česneku a bylinky dáme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a vše vaříme 45 minut.
-
3
Balsamikový ocet dáme do druhého menšího hrnce, přivedeme k varu a vaříme, až se ho polovina odpaří.
-
4
Maso vyjmeme z vývaru a necháme chvíli v octě.
-
5
V pekáči rozpálíme olej, přendáme do něj žebírka, přisypeme fenykl a prudce je osmažíme dozlatova. Pak do pekáče přilijeme 4 dl vývaru z hrnce, vložíme ho do trouby předehřáté na 180 stupňů a hodinu maso pečeme. V průběhu pečení ho obrátíme.
-
6
Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme je a společně se směsí v hrnci a octem přidáme po hodině pečení k masu do pekáče. Vše opepříme a osolíme, promícháme a necháme ještě 15 minut dusit.
-
7
Žebírka a čočku rozdělíme na servírovací talíře a podáváme.