Sytá polévka z pórku, petržele a mrkve
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 462 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 279 g
- Sodík 1445 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 22.5 mg
- Draslík 1223.8 mg
- Vláknina 23277.7 mg
- Vitamín A 23277.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 178.3 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z pórku odkrojíme tmavou nať,zbylý opláchneme pod studenou vodou, podélně ho nažízneme a nakrájíme příčně na tenké plátky. Brambory, petržel a mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky.
-
2
V hrnci rozehřejeme 2 lžíce másla a krátce na něm smažíme nakrájený pórek. Pak přidáme mrkev a petržel a ještě chvíli smažíme, potom přisypeme brambory a přilijeme vývar. Polévku ochutíme muškátovým oříškem, opepříme, osolíme, promícháme a 30 minut necháme na mírném ohni vařit, až zelenina změkne.
-
3
Uvařenou polévku propasírujeme přes síto, vmícháme do ní podmáslí, znovu dochutíme pepřem a solí a necháme ji prohřát.
-
4
Nať petrželky opláchneme pod studenou vodou, necháme ji okapat a nakrájíme najemno. V pánvi rozehřejeme zbylé máslo, petrželku na něm zpěníme a přimícháme ji do polévky.
-
5
Polévku rozlijeme do misek nebo talířů a podáváme. Vhodnou přílohou je osmažený žitný chléb.