Nákyp z brokolice a brambor
Suroviny
- 100 g Sýr Romadur 40%
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Muškátový oříšek
- 4 ks Rajčata
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Pažitka
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1.5 l Voda pitná
- 1 dl Mléko polotučné
- 0.5 kg Brambory
- 0.5 kg Brokolice
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 262 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 10 g
- Sodík 308 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 125.2 mg
- Draslík 1174.8 mg
- Vláknina 15423 mg
- Vitamín A 15423 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 142.1 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Brokolici rozkrájíme na růžičky a opláchneme studenou vodou.
-
2
Plátky brambor dáme do vařící osolené vody a vaříme 5 minut, pak přidáme brokolici a ještě chvilku vše necháme povařit. Vodu slijeme a brambory s brokolicí necháme v sítu okapat.
-
3
Sýr nastrouháme najemno. Mléko rozšleháme s vajíčky, dochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky. Petrželku a pažitku omyjeme a okapané najemno nasekáme.
-
4
Zapékací formu vymastíme olejem, dáme do ní brambory a brokolici, přidáme nakrájená rajčata, nastrouhaný sýr, petrželku a pažitku, opepříme, osolíme a vše důkladně promícháme. Směs zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci.
-
5
Formu vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 200 stupňů a nákyp v ní pečeme přibližně 25 minut, až má na povrchu zlatavou barvu.
-
6
Podáváme horký, posypaný nasekanou natí petrželky a pažitky.