Nákyp z brokolice a brambor

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Sýr Romadur 40%
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 4 ks Rajčata
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 hrst Pažitka
  • 1 hrst Petržel kudrnka
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 dl Mléko polotučné
  • 0.5 kg Brambory
  • 0.5 kg Brokolice
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 262 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 308 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 125.2 mg
  • Draslík 1174.8 mg
  • Vláknina 15423 mg
  • Vitamín A 15423 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 142.1 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Brokolici rozkrájíme na růžičky a opláchneme studenou vodou.

  • 2

    Plátky brambor dáme do vařící osolené vody a vaříme 5 minut, pak přidáme brokolici a ještě chvilku vše necháme povařit. Vodu slijeme a brambory s brokolicí necháme v sítu okapat.

  • 3

    Sýr nastrouháme najemno. Mléko rozšleháme s vajíčky, dochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky. Petrželku a pažitku omyjeme a okapané najemno nasekáme.

  • 4

    Zapékací formu vymastíme olejem, dáme do ní brambory a brokolici, přidáme nakrájená rajčata, nastrouhaný sýr, petrželku a pažitku, opepříme, osolíme a vše důkladně promícháme. Směs zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci.

  • 5

    Formu vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 200 stupňů a nákyp v ní pečeme přibližně 25 minut, až má na povrchu zlatavou barvu.

  • 6

    Podáváme horký, posypaný nasekanou natí petrželky a pažitky.

Komentáře k receptu