Koření

Publikováno: 17.03.2016
Koření jsou především rostlinné produkty a jejich směsi. Obecně lze říci, že patří mezi pochutiny, které nemají výživovou hodnotu a nejsou považovány za potraviny, jako je například maso, zelenina, ale třeba i mouka a atd.

Jedna z definic uvádí: „Koření jsou přísady převážně rostlinného původu, prosté cizorodých látek, používané při přípravě pokrmů a nápojů k zvýraznění jejich chuti a dodání aromatické vůně.“ Koření se vyrábí z listů i plodů mnoha rostlin.

Rozdělení koření

Koření se rozděluje především podle původu, složení a úpravy, ale také podle  botanického hlediska. Nejvíce se používá rozdělení podle druhu na sypké, tekuté a směsi.

Nejčastěji používaná rozdělení koření jsou podle

konzistence:

  • sypké koření -  celé, drcené, drhnuté nebo mleté.
  • tekuté koření - různé omáčky a dochucovací tekuté koření
  • směsi koření - obsahují různé druhy koření podle speciálních receptur, sůl nebo glutamát.

původu:

  • domácí (např. kmín, fenykl, majoránka, paprika, jalovec, koriandr, anýz, fenykl, puškvorec, dobromysl, estragon)
  • dovážené (např. pepř, nové koření, bobkový list, muškátový květ)

složení:

  • jednodruhové (např. anýz, zázvor, bobkový list, vanilka)
  • směsi (např. kari, chilli, ďábelské, gulášové)

technologické úpravy:

  • celé
  • drhnuté
  • drcené
  • mleté
  • speciální (kořenící soli, sterilované koření)

Méně používaná a spíš odborná rozdělení jsou podle

čeledí:

  • miříkovité – kmín, anýz, fenykl, koriandr
  • cypřišovité – plody jalovce obecného
  • bobovité – pískavice řecké seno
  • brukvovité – hořčice černá, bílá, sareptská
  • pepřovité – pepřovník černý, dlouhý
  • kosatcovité – šafrán setý
  • vstavačovité – tobolky vanilkovníku plocholistého
  • lilkovité – paprika (včetně chilli a cayenského pepře)
  • muškátovníkovité – muškátovník vonný (muškátový ořech, květ)
  • vavřínovité – skořicovníky
  • sezamovité – sezam indický
  • liliovité – různé druhy cibule, česnek setý

botanického hlediska:

  • získávané z podzemní části rostlin (zázvor, kurkuma, puškvorec)
  • získávané z celé rostliny, nebo listy (bazalka, majoránka, bobkový list, celerový list, dobromysl, pažitka, estragon, koprové výhonky, libeček, petrželový list, rozmarýna, tymián, šalvěj, saturejka)
  • získávané z kůry stromů (skořice)
  • získávané z květů a součástí květů (hřebíček, kapry, šafrán, levandule)
  • získávané z plodů a souborů plodů (anýz, badyán, citronová kůra, fenykl, hořčičné semínko, jalovec, kmín, koriandr, muškátový ořech a květ, nové koření, pepř, paprika, vanilka, sezamové semínko)

Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty