Jedna z definic uvádí: „Koření jsou přísady převážně rostlinného původu, prosté cizorodých látek, používané při přípravě pokrmů a nápojů k zvýraznění jejich chuti a dodání aromatické vůně.“ Koření se vyrábí z listů i plodů mnoha rostlin.
Rozdělení koření
Koření se rozděluje především podle původu, složení a úpravy, ale také podle botanického hlediska. Nejvíce se používá rozdělení podle druhu na sypké, tekuté a směsi.
Nejčastěji používaná rozdělení koření jsou podle
konzistence:
- sypké koření - celé, drcené, drhnuté nebo mleté.
- tekuté koření - různé omáčky a dochucovací tekuté koření
- směsi koření - obsahují různé druhy koření podle speciálních receptur, sůl nebo glutamát.
původu:
- domácí (např. kmín, fenykl, majoránka, paprika, jalovec, koriandr, anýz, fenykl, puškvorec, dobromysl, estragon)
- dovážené (např. pepř, nové koření, bobkový list, muškátový květ)
složení:
- jednodruhové (např. anýz, zázvor, bobkový list, vanilka)
- směsi (např. kari, chilli, ďábelské, gulášové)
technologické úpravy:
- celé
- drhnuté
- drcené
- mleté
- speciální (kořenící soli, sterilované koření)
Méně používaná a spíš odborná rozdělení jsou podle
čeledí:
- miříkovité – kmín, anýz, fenykl, koriandr
- cypřišovité – plody jalovce obecného
- bobovité – pískavice řecké seno
- brukvovité – hořčice černá, bílá, sareptská
- pepřovité – pepřovník černý, dlouhý
- kosatcovité – šafrán setý
- vstavačovité – tobolky vanilkovníku plocholistého
- lilkovité – paprika (včetně chilli a cayenského pepře)
- muškátovníkovité – muškátovník vonný (muškátový ořech, květ)
- vavřínovité – skořicovníky
- sezamovité – sezam indický
- liliovité – různé druhy cibule, česnek setý
botanického hlediska:
- získávané z podzemní části rostlin (zázvor, kurkuma, puškvorec)
- získávané z celé rostliny, nebo listy (bazalka, majoránka, bobkový list, celerový list, dobromysl, pažitka, estragon, koprové výhonky, libeček, petrželový list, rozmarýna, tymián, šalvěj, saturejka)
- získávané z kůry stromů (skořice)
- získávané z květů a součástí květů (hřebíček, kapry, šafrán, levandule)
- získávané z plodů a souborů plodů (anýz, badyán, citronová kůra, fenykl, hořčičné semínko, jalovec, kmín, koriandr, muškátový ořech a květ, nové koření, pepř, paprika, vanilka, sezamové semínko)