Kdoule kompotované v bílém víně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 500 g Cukr krystal
  • 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 1 ks Citrony
  • 1.5 l Voda pitná
  • 5 dl Víno bílé
  • 2 kg Kdoule
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 438 kcal
  • Sacharidy 202 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 22 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 65 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 556.3 mg
  • Vláknina 1175 mg
  • Vitamín A 1175 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 47.1 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kdoule oloupeme, rozkrojíme na čtvrtinky a odstraníme jadřince. Na chvíli ponoříme do 1 l vody smíchané s octem, aby nezměnily barvu.

  • 2

    Do kamenného kastrolu nalijeme víno a přidáme nastrouhanou citronovou kůru. Přivedeme k varu, vložíme kdoule a povaříme do poloměkka. Poté je vyjmeme, necháme okapat a rozdělíme do sklenic.

  • 3

    Cukr rozmícháme ve vodě a svaříme. Nálevem zalijeme ovoce, sklenice zavíčkujeme, narovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 100 °C sterilujeme po dobu 10 minut. Po vychladnutí vyjmeme a uložíme na temném místě.

Komentáře k receptu