Grilované sardinky na topince
Suroviny
- 2 krajíc Chléb celozrnný pšenično-žitný
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Bazalka
- 2 kávová lžička Tymián čerstvý
- 24 ks Rajčata
- 3 ks Sardinka obecná
- 2 ks Šalotka
- 3 stroužek Česnek
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 552 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 27 g
- Sodík 264 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 69 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 2889.8 mg
- Vláknina 24013.2 mg
- Vitamín A 24013.2 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 141.2 mg
- Vitamín E 5.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z čerstvých chlazených sardinek odkrojíme od hlavy podle páteře vždy dva plátky, 2 stroužky česneku prolisujeme a jeden stroužek posekáme najemno. Nakrájíme dvě lžičky čerstvého tymiánu, šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno, cherry rajčata rozpůlíme a lístky bazalky natrháme na kousky. Ukrojíme 2 silné krajíce chleba, nejlépe pain poilane.
-
2
Plátky sardinek položíme na pečící plech kůží navrch, pokapeme lžící olivového oleje a posolíme. Plech položíme pod gril a sardinky grilujeme, až je kůže mírně křupavá. Krajíce bílého chleba potřeme lžící olivového oleje a prolisovaným česnekem, osolíme je, posypeme tymiánem a opečeme po obou stranách dokřupava.
-
3
Na pánvi rozehřejeme zbylý olivový oleje a na něm krátce osmažíme pokrájený česnek a šalotku. Přidáme rajčata, prudce je opečeme a když mírně změknou, posypeme je bazalkou a pánev odstavíme.
-
4
Na opečené krajíce chleba navršíme horká rajčata, navrch položíme vždy tři plátky sardinek, opepříme, popřípadě přisolíme a servírujeme.