Chřest s houbovou omáčkou
Suroviny
- 250 g Houby čerstvé
- 200 g Smetana 16% (pochoutková)
- 1 kávová lžička Muškátový oříšek
- 2 kávová lžička Citronová šťáva
- 2 ks Šalotka
- 1 hrst Pažitka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 1.5 dl Vývar drůbeží
- 1.5 kg Chřest bílý
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 369 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 18 g
- Sodík 214 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 37 mg
- Draslík 1369.4 mg
- Vláknina 20155.8 mg
- Vitamín A 20155.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.3 mg
- Vitamín E 4.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest omyjeme, odřízneme špičky, oloupeme, konce rovně odřízneme. Houby opláchneme pod studenou vodou, necháme v sítu okapat odstraníme nožičky. Šalotky omyjeme a nasekáme nadrobno.
-
2
Chřest necháme 15 minut vařit v hrnci s osolenou vodou. V pánvi rozehřejeme polovinu másla, krátce na něm osmažíme nožičky hub a nakrájené šalotky. Poté přilijeme drůbeží vývar a smetanu, dochutíme muškátovým oříškem, pepřem, solí, promícháme a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Ve druhé pánvi na zbylém rozehřátém másle prudce osmažíme kloboučky hub.
-
3
Omáčku přecedíme do hrnce, přisypeme osmažené kloboučky, na mírném ohni krátce provaříme, dochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí.
-
4
Uvařený chřest scedíme, necháme v sítu okapat, potom přidáme do omáčky s kloboučky hub, promícháme a podáváme posypené jemně nasekanou pažitkou.