Zapékané těstoviny s treskou
Suroviny
- 150 g Hrášek
- 200 g Sýr Hermelín (Camember, Encián)
- 200 g Treska aljašská
- 150 g Karotka
- 200 g Těstoviny mušle
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Olej slunečnicový
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Salát ledový
- 3 ks Rajčata sušená sterilovaná
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 špetka Kmín mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 4 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Olej chilli
- 1 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1060 kcal
- Sacharidy 114 g
- Tuky 56 g
- Sodík 1072 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 113 g
- Cholesterol 60.5 mg
- Draslík 4199.8 mg
- Vláknina 32580.8 mg
- Vitamín A 32580.8 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 255.9 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce dáme 1.5 litru vody s lžičkou soli, lžičkou oleje. Když přijde k varu, vsypeme do vody těstoviny - velké mušle a vaříme je podle návodu "na skus" (přibližně 7-10 minut). Potom je zcedíme, v sítu promyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
-
2
Filet z tresky omyjeme, osušíme a pokrájíme na hranolky. Očištěnou šalotku drobně pokrájíme. Sušená rajčata nakrájíme na nudličky. V rendlíku přivedeme k varu 4 dl vody, ve které 1 minutu povaříme mražený hrášek s karotkou. Zeleninu scedíme a necháme okapat.
-
3
V pánvi rozpálíme chilli olej s máslem, šalotku krátce dorůžova orestujeme, vyjmeme a odložíme do misky. Na zbylý omastek dáme tresku, sušená rajčata, tresku pokapeme sójovou omáčkou, ochutíme solí, pepřem a restujeme 1-2 minuty. Tresku vyjmeme a dáme k šalotce. Přidáme hrášek s mrkví a směs zlehka promícháme. Mušle položíme do zapékací mísy vytřené olivovým olejem. Malou lžičkou do každé mušle dáme připravenou náplň, mušle pokryjeme na plátky pokrájeným sýrem (Hermelín s pepřem) a dáme je do předehřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 10-15 minut, dokud se sýr neroztopí.
-
4
Mezitím omyjeme hlávkový salát, z listů setřepeme vodu (případně je osušíme) a salát položíme ozdobně na talíře. Upečené mušle rozdělíme, poklademe je na listy salátu a hned servírujeme.