Žampionová polévka s česnekovými krutony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Žampiony čerstvé
  • 250 g Brambory
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 4 krajíc Chléb toastový
  • 1 kávová lžička Tymián sušený
  • 1 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 stroužek Česnek
  • 0.5 l Vývar zeleninový
  • 1 dl Víno bílé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 427 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 964 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 54 g
  • Cholesterol 17.3 mg
  • Draslík 1077.3 mg
  • Vláknina 14306.2 mg
  • Vitamín A 14306.2 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.2 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žampiony omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Česnek oloupeme a nahrubo nasekáme. Z toastového chleba odkrojíme kůrku a střídku nakrájíme na kostičky.

  • 2

    V hrnci rozehřejeme polovinu másla a na něm lehce osmažíme nakrájenou cibuli. Pak přisypeme žampiony a za stálého míchání 5 minut smažíme, potom přilijeme bílé víno a chvilku vaříme. Přilijeme zeleninový vývar, přidáme trochu tymiánu, nakrájené brambory a vaříme dalších 10 minut.

  • 3

    V pánvi rozehřejeme zbylé máslo, přidáme česnek, kostičky toastovéko chleba a opražíme je dozlatova.

  • 4

    Polévku v hrnci rozmixujeme a dochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí.

  • 5

    Polévku rozdělíme do talířů a posypeme opraženým česnekovým chlebem.

Komentáře k receptu