Kuře na víně se žampiony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Kuřecí prsa
  • 100 g Smetana 16% (pochoutková)
  • 400 g Žampiony čerstvé
  • 1 kávová lžička Rozmarýn sušený
  • 2 ks Rajčata
  • 2 ks Šalotka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 1.03 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 376 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 253 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 108.5 mg
  • Draslík 1311.8 mg
  • Vláknina 3147.4 mg
  • Vitamín A 3147.4 mg
  • Vitamín B6 1.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.9 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žampiony omyjeme a necháme v sítu okapat. Menší žampiony necháme vcelku, větší nakrájíme na půlky nebo čtvrtky.

  • 2

    Česnek a šalotku oloupeme a nasekáme najemno. Rajčata omyjeme a nakrájíme na malé kousky.

  • 3

    Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, opepříme a osolíme. Ve velké pánvi rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran smažíme 5 minut. Pak je vyjmeme a uschováme v teple - např. v mírně vyhřáté troubě.

  • 4

    Na oleji v pánvi krátce osmahneme nakrájenou šalotku a česnek, přidáme nakrájené žampiony a trochu rozmarýnu, na prudkém ohni za stálého míchání smažíme 5 minut. Do pánve pak přilijeme polovinu bílého vína a vaříme, dokud se neodpaří. Potom vlijeme druhou polovinu vína a přimícháme smetanu, přidáme maso a dusíme 10 minut pod pokličkou na mírném ohni.

  • 5

    Měkká kuřecí prsa vyjmeme a nakrájíme na plátky, dáme na talíře a uschováme v teple.

  • 6

    Do omáčky v pánvi přidáme nakrájená rajčata, dochutíme ji pepřem a solí a ještě krátce povaříme. Omáčkou přelijeme maso a podáváme.

  • 7

    Vhodnou přílohou jsou například vařené široké nudle nebo vařená rýže.

Komentáře k receptu