Telecí brzlík na másle

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 50 g Celer bulvový
  • 150 g Cibule
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 g Rajčata
  • 10 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 700 g Telecí brzlík
  • 50 g Šalotka
  • 50 g Petržel kořen
  • 300 g Karotka
  • 40 g Olej slunečnicový
  • 200 g Sýr Ricotta
  • 50 ml Víno červené
  • 5 ks Bobkový list
  • 1 l Mléko polotučné
  • 0.5 l Víno červené
  • 2 l Voda pitná
  • 5 l Vývar telecí
  • 5 kg Telecí kosti
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 449 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 1117 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 207.2 mg
  • Draslík 686.5 mg
  • Vláknina 4426.5 mg
  • Vitamín A 4426.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 48.5 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěný brzlík naložíme na 2 hodiny do mléka, před dalším zpracováním jej dobře osušíme utěrkou. Nakrájíme na plátky silné 1 cm, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Nadrobno nasekáme šalotku.

  • 2

    Na mírném ohni plátky brzlíku na části másla dozlatova opečeme z každé strany 1-2 minuty, hotové odložíme do tepla.

  • 3

    Na pánev přidáme zbylé máslo, necháme rozpustit a zpěníme na něm posekanou šalotku. Zalijeme italským červeným vínem, zredukujeme oheň, přidáme 50 g omáčky demi-glace Ambiente (pozor, recept je na 1000 g) a krátce povaříme.

  • 4

    Servírujeme tak, že na talíř nalijeme omáčku, na ni vložíme nok sýru ricotta a nakonec plátek brzlíku.

  • 6

    Demi-glace Ambiente [47029]:

  • 7

    Telecí kosti nasekáme na kostky a vložíme do velkého litinového kastrolu s rozpáleným olejem a opečeme dozlatova. Ke kostem přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky a dále opékáme dotmava. Přidáme oloupanou nakrájenou cibuli a dopékáme při teplotě 200 °C. Během pečení musíme dávat pozor, aby se obsah pekáče nespálil a nezhořkl. Když jsou kosti dostatečně tmavé, přidáme rajčata San Marzano a necháme chvíli zkaramelizovat.

  • 8

    Kastrol s opečenými kostmi a zeleninou vyndáme na plotnu, zalijeme červeným vínem Bordeaux Médoc a necháme víno vyvařit. Pak vše zalijeme ledovou vodou a ledovým telecím vývarem. Takto zchlazené kosti znovu pomalu přivedeme k varu. Jakmile vše začne vřít, přilijeme trochu studené vody a dále necháme pomalu na velmi mírném plameni „táhnout“ nejméně 6 hodin. Po celou dobu z povrchu vývaru sbíráme tuk a pěnu. Po 6 hodinách vývar přes plátno scedíme do čistého hrnce a necháme redukovat na požadovanou hustotu.

  • 9

    Správný demi-glace má být tmavý, čirý a po vychladnutí má ztuhnout jako rosol.

Komentáře k receptu