Omáčka s červeným vínem podle Ramsaye

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Slanina vepřová
  • 10 g Tymián čerstvý
  • 80 g Pepř bílý
  • 150 ml Víno bílé
  • 75 ml Víno červené
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Paprika mletá uzená
  • 0.5 ks Cibule
  • 0.5 ks Citrony
  • 0.5 ks Pórek
  • 1 ks Bobkový list
  • 0.5 ks Bobkový list
  • 0.5 ks Celer řapíkatý
  • 8 ks Šalotka
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 0.5 ks Fenykl sladký - hlíza
  • 0.5 ks Tymián čerstvý
  • 1 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 kg Rybí kosti
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Ocet Sherry
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 508 kcal
  • Sacharidy 87 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 230 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 87 g
  • Cholesterol 8.5 mg
  • Draslík 1555.4 mg
  • Vláknina 19058.6 mg
  • Vitamín A 19058.6 mg
  • Vitamín B6 1.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 63.6 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve pokrájíme na kostičky uzenou slaninu, šalotku na plátky.

  • 2

    Na rozpálený olivový olej v hrnci vložíme pokrájenou slaninu i šalotku, snítku tymiánu, bobkový list, 12 pepřových zrnek, lžičku mleté uzené slaniny a opékáme, až šalotka zkaramelizuje. Přilijeme sherry ocet, zamícháme, zalijeme vínem a vaříme, až se tekutina z větší části odpaří. Potom přilijeme 560 ml rybího vývaru, (pozor, vložený recept je na 3 litry!) svaříme obsah na polovinu podle chuti, mořskou solí přisolíme, omáčku odstavíme a dvakrát přecedíme přes hustou tkaninu, aby byla dostatečně hladká.

  • 3

    Takto připravená omáčka je vhodná k rybám, připravovaným na pánvi, případně k opékanému humru. V chladničce vydrží až 3 dny.

  • 4

    Rybí vývar s vanilkou podle G. Ramsaye [47894]:

  • 5

    rozkrájíme na kousky velký pórek, fenyklovou hlízu, oloupanou cibuli, řapík celeru, oloupané stroužky česneku, na kolečka pokrájíme citron.

  • 6

    Nakrájenou zeleninu i s česnekem vložíme do velkého hrnce na rozehřátý olivový olej a zvolna opékáme cca 10 minut. Přidáme kosti z bílých ryb, přilijeme bílé víno a tekutinu vyvaříme na třetinu. Zalijeme vodou, přidáme kuličky bílého pepře, snítku tymiánu, bobkový list a uvedeme do varu. Přidáme citron i vanilkové lusky, vaříme zvolna 20 minut. Pěnu, vzniklou při vaření, pečlivě odebíráme, hotový vývar odstavíme, 5 minut necháme stát, poté přecedíme. Uložený v chladničce ho můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce až měsíc. Chceme-li mít vývar obyčejný, vynecháme vanilku.

Komentáře k receptu