Artyčoky s máslovým krémem a vinaigrettou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Cukr moučkový
  • 4 ks Artyčoky
  • 2 ks Šalotka
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 3 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Hořčice
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Bazalka
  • 6 polévková lžíce Ocet vinný
  • 1 polévková lžíce Zakysaná smetana
  • 1.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Meduňka
  • 1 polévková lžíce Kapary
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 754 kcal
  • Sacharidy 128 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 1390 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 127 g
  • Cholesterol 30.8 mg
  • Draslík 4010.7 mg
  • Vláknina 108535 mg
  • Vitamín A 108535 mg
  • Vitamín B6 1.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 127.6 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 41.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    4 artyčoky očistíme, odřežeme jim stonky a spodní část těsně pod hlavičkou. Omyté vložíme do hrnce s vodou (1.5 litru) a s lžicí citrónové šťávy (artyčoky tak neztratí barvu). Potom z každého artyčoku odkrojíme spodní třetinu hlavičky a odstraníme vnější tvrdé listy. Vrátíme je zpět do citrónové vody a necháme je tam 15-20 minut.

  • 2

    Do většího hrnce nalijeme 1.5 litru vody, přidáme 1 lžičku soli a 0.5 lžíce citrónové šťávy. Vodu přivedeme k varu, vložíme do ní artyčoky a pomalu je vaříme 35-40 minut.

  • 3

    Mezitím připravíme pikantní zálivku vinaigrettu: do mísy dáme ocet a rozpustíme v něm sůl. Za stálého šlehání potom přidáváme postupně olivový olej. Vyšleháme hladkou směs. Poté přidáme hořčici (stále šleháme), med, pepř a podle chuti cukr. Je důležité, aby jsme získali hladkou konzistenci zálivky.

  • 4

    Omyjeme kopr, bazalku a petrželku a bylinky drobně pokrájíme. Očištěnou šalotku a kapary drobně pokrájíme a spolu s bylinkami zamícháme do zálivky.

  • 5

    Změklé máslo dáme do misky s 2 špetkami soli, pepřem a citrónovou šťávou a máslo vyšleháme do pěny.

  • 6

    Omyjeme několik lístků meduňky a pokrájíme je. Spolu se zakysanou smetanou meduňku přimícháme do vyšlehaného másla.

  • 7

    Uvařené artyčoky vyjmeme, necháme okapat a odstraníme z nich ostrým nožem vnější listy a vnitřní vlákna. Tímto způsobem z artyčoků zbudou jen křehká srdíčka.

  • 8

    Artyčoky podáváme s máslovým krémem a vinaigrettou.

Komentáře k receptu