Slovenský hovězí guláš
Suroviny
- 750 g Hovězí maso přední
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Petržel kořen
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Bobkový list
- 1 špetka Nové koření celé
- 1 špetka Tymián sušený
- 1 dl Smetana 12% (konzumní)
- 1.5 dl Hovězí vývar základní
- 1 polévková lžíce Hořčice
- 5 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 625 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 199 g
- Sodík 429 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 126.3 mg
- Draslík 1360.2 mg
- Vláknina 14071 mg
- Vitamín A 14071 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 105.2 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev, petržel a celer oškrábeme, omyjeme, polovinu nakrájíme na malé kousky, polovinu na nudličky. Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky.
-
2
Na nudličky nakrájenou zeleninu uvaříme v solené vodě, měkkou ji přecedíme přes síto a necháme okapat.
-
3
Ve velké pánvi rozehřejeme polovinu oleje a osmahneme na něm nakrájenou cibuli. Pak přisypeme polovinu nakrájené zeleniny, chvíli ji smažíme a přidáme kostky masa, které za stálého míchání prudce opečeme ze všech stran. Když maso pustí šťávu, přidáme pepř, nové koření, bobkový list, tymián a sůl. Vše pokropíme trochou octa, promícháme a necháme přikryté dusit. Během dušení občas mícháme a podle potřeby přiléváme vývar.
-
4
Když je maso měkké, vyjmeme je z pánve, k šťávě přilijeme zbytek oleje, poprášíme moukou a zamícháme. Pak do šťávy ještě přidáme hořčici, smetanu, cukr a přilijeme další část vývaru. Dobře rozmícháme a necháme dalších 20 minut vařit. Během vaření občas zamícháme a podle potřeby přilijeme vývar.
-
5
Krátce před koncem vaření do omáčky přidáme uvařenou, na nudličky nakrájenou zeleninu. Omáčku dochutíme solí a octem, promícháme, vložíme zpět maso a vše necháme ještě chvíli povařit.