Smažená zelenina ve vínovém těstíčku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 43 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Brokolice
  • 200 g Kedlubna
  • 300 g Květák
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Chřest zelený
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř citronový
  • 0.5 kávová lžička Pepř citronový
  • 4 ks Rajčata
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Chilli paprička
  • 6 ks Cibulka jarní
  • 2 špetka Sůl mořská
  • 0.28 dl Olej Heliol jedlý
  • 2 dl Víno bílé
  • 2.5 dl Voda pitná
  • 2 dl Minerální voda perlivá
  • 7.5 dl Bujón zlatý zeleninový
  • 3 polévková lžíce Omáčka sójová
  • 0.5 polévková lžíce Zázvor celý
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 3 polévková lžíce Ocet jablečný
  • 3 polévková lžíce Sherry brandy
  • 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1126 kcal
  • Sacharidy 105 g
  • Tuky 59 g
  • Sodík 369 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 370.2 mg
  • Draslík 915.4 mg
  • Vláknina 16539.7 mg
  • Vitamín A 16539.7 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 135.9 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve připravíme pikantní rajčatový salát: rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme a pokrájíme je na malé kostky. Zázvor oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Jarní očištěnou cibulku omyjeme a pokrájíme zešikma na kroužky. Malou chilli papričku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme ji na velmi tenké nudličky. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme. Z chemicky neošetřeného citronu omytou a osušenou kůru nakrájíme na tenké nudličky, dlouhé asi 1,5 cm. Všechnu připravenou zeleninu dáme do mísy, přidáme k ní jablečný ocet, Sherry brandy, sójovou omáčku, zeleninový bujón, mořskou sůl, citrónový pepř a vše promícháme. Salát odložíme do chladničky.

  • 2

    Zelenina: zelený chřest, brokolici, květák, kedlubnu očistíme a omyjeme. Z chřestu odřežeme asi 1/3 spodní části. Kedlubnu nakrájíme na plátky silné asi 8 mm. Růžičky brokolice a květáku rozdělíme tak, aby byl přibližně stejně velké. V hrnci přivedeme k varu asi 7,5 dl zeleninového bujónu s 2,5 dl vody. Jakmile se bujón začne vařit, vložíme do něj chřest a vaříme 1-2 minuty. Sítem jej vyjmeme a necháme okapat. Potom vložíme kedlubnu s brokolicí a květák. Pomalu vaříme 2 minuty, vyjmeme sítem a necháme okapat.

  • 3

    Připravíme těstíčko: do mísy dáme hladkou mouku, citrónový pepř, 4 žloutky, sůl, promícháme a přilijeme 2 dl minerální vody a 2 dl bílého vína. Těstíčko vymícháme dohladka.

  • 4

    V pánvi rozpálíme olej. Zeleninu omočíme v těstíčku a vkládáme do rozpáleného oleje, smažíme ji dozlatova přibližně 3-4 minuty. Usmaženou zeleninu odložíme na papírovou utěrku okapat.

  • 5

    Servírujeme ji horkou s rajčatovým salátem.

Komentáře k receptu