Smažená zelenina ve vínovém těstíčku
Suroviny
- 300 g Brokolice
- 200 g Kedlubna
- 300 g Květák
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Chřest zelený
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 4 ks Rajčata
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Chilli paprička
- 6 ks Cibulka jarní
- 2 špetka Sůl mořská
- 0.28 dl Olej Heliol jedlý
- 2 dl Víno bílé
- 2.5 dl Voda pitná
- 2 dl Minerální voda perlivá
- 7.5 dl Bujón zlatý zeleninový
- 3 polévková lžíce Omáčka sójová
- 0.5 polévková lžíce Zázvor celý
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 3 polévková lžíce Ocet jablečný
- 3 polévková lžíce Sherry brandy
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1126 kcal
- Sacharidy 105 g
- Tuky 59 g
- Sodík 369 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 370.2 mg
- Draslík 915.4 mg
- Vláknina 16539.7 mg
- Vitamín A 16539.7 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 135.9 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve připravíme pikantní rajčatový salát: rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme a pokrájíme je na malé kostky. Zázvor oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Jarní očištěnou cibulku omyjeme a pokrájíme zešikma na kroužky. Malou chilli papričku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme ji na velmi tenké nudličky. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme. Z chemicky neošetřeného citronu omytou a osušenou kůru nakrájíme na tenké nudličky, dlouhé asi 1,5 cm. Všechnu připravenou zeleninu dáme do mísy, přidáme k ní jablečný ocet, Sherry brandy, sójovou omáčku, zeleninový bujón, mořskou sůl, citrónový pepř a vše promícháme. Salát odložíme do chladničky.
-
2
Zelenina: zelený chřest, brokolici, květák, kedlubnu očistíme a omyjeme. Z chřestu odřežeme asi 1/3 spodní části. Kedlubnu nakrájíme na plátky silné asi 8 mm. Růžičky brokolice a květáku rozdělíme tak, aby byl přibližně stejně velké. V hrnci přivedeme k varu asi 7,5 dl zeleninového bujónu s 2,5 dl vody. Jakmile se bujón začne vařit, vložíme do něj chřest a vaříme 1-2 minuty. Sítem jej vyjmeme a necháme okapat. Potom vložíme kedlubnu s brokolicí a květák. Pomalu vaříme 2 minuty, vyjmeme sítem a necháme okapat.
-
3
Připravíme těstíčko: do mísy dáme hladkou mouku, citrónový pepř, 4 žloutky, sůl, promícháme a přilijeme 2 dl minerální vody a 2 dl bílého vína. Těstíčko vymícháme dohladka.
-
4
V pánvi rozpálíme olej. Zeleninu omočíme v těstíčku a vkládáme do rozpáleného oleje, smažíme ji dozlatova přibližně 3-4 minuty. Usmaženou zeleninu odložíme na papírovou utěrku okapat.
-
5
Servírujeme ji horkou s rajčatovým salátem.