Jarní hrnec se smrži a olivami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Olivy černé
  • 200 g Smrže čerstvé
  • 4 krajíc Chléb celozrnný žitný
  • 1 ks Chilli paprička
  • 4 ks Cibulka jarní
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Cukr krupice
  • 1 špetka Sůl mořská
  • 4 stroužek Česnek
  • 0.75 dl Sherry brandy
  • 0.75 dl Bujón houbový
  • 0.28 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.4 polévková lžíce Olej olivový
  • 3 polévková lžíce Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 376 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 1076 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 1.7 mg
  • Draslík 187.4 mg
  • Vláknina 14775.2 mg
  • Vitamín A 14775.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.5 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvé smrže očistíme, omyjeme a osušíme. Nakládané černé olivy scedíme a necháme okapat. Jarní cibulku a česnek očistíme, cibulku pokrájíme na kroužky, česnek drobně posekáme. Chilli papričku omyjeme. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 2

    3 lžíce konzervovaných rajčat dáme do misky, ochutíme je 2 špetkami cukru, špetkou mořské soli, pepřem a rozmixujeme je na pyré.

  • 3

    V pánvi rozpálíme olej s máslem, na něm krátce (1-1.5 minuty) restujeme smrže. Přidáme k nim cibulku s česnekem, promícháme a restujeme asi 1-2 minuty. Přimícháme olivy, přidáme celou chilli papričku a smažíme 1 minutu. Přilijeme houbový bujón, Sherry brandy a pomalu vaříme asi 5 minut, než se nám odpaří tekutina. Přidáme rajčatové pyré, dochutíme solí, chilli vyjmeme, přimícháme petrželku a servírujeme.

  • 4

    Ke smržům s olivami podáváme žitný chléb.

Komentáře k receptu