Vepřová pečeně se zelím a rajčaty
Suroviny
- 750 g Vepřová kýta
- 1 ks Cibule
- 3 ks Rajčata
- 1 ks Zelí hlávkové bílé
- 1 ks Feferony
- 1 ks Masox
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kmín celý
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 1 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1.41 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 573 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 31 g
- Sodík 257 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 125.6 mg
- Draslík 1671.1 mg
- Vláknina 27482.7 mg
- Vitamín A 27482.7 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 198.5 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, feferonku jemně nasekáme. Hlávkové zelí opláchneme a nakrájíme na malé kousky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Masox rozmícháme s vodou a v hrnku necháme přejít varem. Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky, opepříme a osolíme.
-
2
V pánvi rozehřejeme olej a na něm osmahneme nakrájenou cibuli, posypanou mletou paprikou. Přidáme nakrájenou feferonku a plátky masa a opečeme je zprudka po obou stranách. Pak zmírníme oheň, přilijeme vývar z Masoxu a pod pokličkou dusíme doměkka.
-
3
V jiné velké pánvi na oleji podusíme nakrájené osolené zelí s kmínem. Po 5 minutách k němu přidáme nakrájená rajčata, podlijeme trochou masoxového vývaru a dusíme pod pokličkou. Téměř měkké zelí s rajčaty pak přidáme do pánve s masem, vše dochutíme pepřem, solí a octem a ještě chvíli podusíme.