Zapékané ústřice s rajčatovou omáčkou
Suroviny
- 220 g Rajčata
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 12 ks Ústřice
- 2 ks Šalotka
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 l Vývar zeleninový
- 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Olej z vlašských ořechů
- 0.5 polévková lžíce Pepř cayenský
- 5 polévková lžíce Sýr Čedar
- 0.5 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 572 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 23 g
- Sodík 1689 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 170.3 mg
- Draslík 1285.2 mg
- Vláknina 6082 mg
- Vitamín A 6082 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 55.8 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lastury ústřic dobře očistíme a omyjeme. V hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar. Když se začne vařit, ponoříme do něj ústřice a pomalu je vaříme 3-5 minut. Pak je scedíme a necháme okapat. Ústřice otevřeme, odstraníme horní polovinu lastury a ponecháme je v lasturách.
-
2
Očištěnou šalotku drobně pokrájíme, petrželku omyjeme, drobně pokrájíme a několik lístků si necháme na ozdobu. Zralá rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme. Z rozkrájených rajčat odstraníme semínka a pak je rozkrájená nahrubo rozmixujeme, nebo je vidličkou rozmačkáme.
-
3
V pánvi rozpálíme olej a šalotku podusíme. Přimícháme cayenský a zelený pepř, rajčatové pyré a podle chuti osolíme a případně dochutíme špetkou cukru.
-
4
Ústřice posypeme nastrouhaným sýrem. Každou ozdobíme kopečkem rajčatového pyré (po 1 lžičce), poskládáme je do zapékací mísy. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C 10 minut, ozdobíme lístkem petrželky a ihned servírujeme.