Mandlový lúčenecký chléb ze špaldové mouky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 365 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 7 g
- Sodík 382 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 156.4 mg
- Vláknina 2359.5 mg
- Vitamín A 2359.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto.
-
2
Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 200 gramů špaldové celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout.
-
3
Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1 decilitrem studené vody, přisypeme 300 gramů špaldové celozrnné mouky a přidáme kmín. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.
-
4
Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a středně propečenou kůrku a pekárnu zapneme.
-
5
V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.
-
6
Když nás pekárna zvukovým sibnále upozorní na možnost přidání přísad, přisypeme k těstu najemno nasekané mandle.
-
7
Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu vychladnout.