Dalamánky z ječného těsta se semínky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Mouka ječná
  • 150 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 150 g Mouka sójová plnotučná
  • 30 g Droždí
  • 150 g Slunečnice - semena
  • 250 ml Voda pitná
  • 50 ml Olej rostlinný
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Cukr třtinový
  • 1 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 520 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 327 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 40.9 mg
  • Draslík 305 mg
  • Vláknina 18385 mg
  • Vitamín A 18385 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 9.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 355.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu a přisypeme smíchané všechny druhy mouky. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu cukr.

  • 2

    Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 3

    Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.

  • 4

    Pracovní plochu posypeme moukou a třetinou slunečnicových semínek, která rozdrtíme. Těsto rozdělíme na 18 stejných dílů a do každého zapracujeme semínka. Vytvoříme dalamánky a ty přeneseme na vymazaný plech. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme celými semínky slunečnice, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout do dvojnásobného objemu.

  • 5

    Plech s dalamánky vložíme trouby předehřáté na 180 stupňů a a pečeme přibližně 20 minut, dokud nejsou křupavé a nemají zlatavou barvu.

Komentáře k receptu