Chléb s rozinkami z domácí pekárny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 7 g Droždí sušené
  • 500 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 30 g Žito
  • 100 g Rozinky tmavé
  • 350 ml Voda pitná
  • 100 ml Olej slunečnicový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 1 polévková lžíce Melasa
  • 1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 545 kcal
  • Sacharidy 83 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 134 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 77.4 mg
  • Vláknina 17826.8 mg
  • Vitamín A 17826.8 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 6.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, na ni přisypeme mouku s klíčky, kmín a lžíci sušeného žitného kvásku. Uprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího nalijeme med a melasu.

  • 2

    Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 3

    Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro rychlé pečení, chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.

  • 4

    Rozinky propláchneme v sítu pod studenou vodou, necháme je okapat a dobře osušíme.

  • 5

    Pět minut před ukončením cyklu hnětení – některé přístroje nás upozorní zvukovým signálem - přisypeme rozinky.

  • 6

    Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme chladnout. Krájet můžeme vlažný.

Komentáře k receptu