Med z pampeliškových květů nebo jedlových výhonků

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 30

Suroviny

  • 2 ks Citrony
  • 3 hrst Pampeliška květ
  • 3 hrst Jedlové výhonky
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 kg Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 130 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 3 mg
  • Bílkoviny 0 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 10.3 mg
  • Vláknina 630.7 mg
  • Vitamín A 630.7 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.1 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pampeliškové květy natrháme na kousky a dobře propláchneme, abychom vypláchli ukrytý hmyz, zalijeme studenou vodou a necháme louhovat jeden den. Použijeme-li jedlové výhonky, přivedeme je jednou k varu a necháme jeden den louhovat.

  • 2

    Na druhý den přefiltrujeme přes utěrku nebo jemné síto a přefiltrovanou směs na středním plameni svaříme s cukrem a citronovou šťávou na tzv. "nit". Vaříme asi 30 minut. Svařená směs získá konzistenci sirupu, táhne se jako nit (tenká nebo silná) a kapka na talířku rychle tuhne, ale neztuhne.

  • 3

    Studený sirup má sladkou chuť jako med a táhne se jako med.

Komentáře k receptu