Havířské vepřové nožičky
Suroviny
- 50 g Celer - nať
- 4 krajíc Chléb konzumní
- 500 ml Voda pitná
- 3 kávová lžička Kmín celý
- 3 ks Cibule
- 1 ks Feferony
- 1 ks Cibule
- 2 ks Paprika červená
- 2 ks Paprika zelená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 1 kg Vepřové nožičky
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 0.09 polévková lžíce Tuk
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- 1 polévková lžíce Majoránka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 821 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 37 g
- Sodík 470 mg
- Bílkoviny 66 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 223.3 mg
- Draslík 580.5 mg
- Vláknina 8304 mg
- Vitamín A 8304 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 87.5 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nadrobno nasekáme oloupanou cibuli. Oloupaný česnek nakrájíme na tenké plátky. Připravíme hrnec, do kterého vložíme lžíci sádla. Na sádlo nasypeme nasekanou cibuli, necháme ji zpěnit a zesklovatět. Přisypeme kmín a sáček sladké mleté papriky, majoránku, kterou rozemneme v prstech. Vložíme do hrnce ještě plátky nakrájeného česneku. Vše zalijeme 400 ml vody. Feferonku podélně rozkrojíme na polovinu a přidáme do směsi v hrnci. Pak přidáme i očištěné vepřové nožičky. Přilijeme ještě tolik vody, aby vepřové nožičky v ní byly úplně ponořené. Dáme ještě celerovou nať a přikryjeme poklicí. Ztlumíme oheň, aby voda nevařila, ale jenom probublávala, a necháme dvě hodiny na plotně.
-
2
Když se nožičky vaří, připravíme dušenou zeleninu. Na kolečka nakrájíme cibuli. Papriky omyjeme, rozkrojíme a odstraníme semínka a bílou dužinu, nakrájíme na tenké proužky. Přichystáme pánev s tukem na smažení, rozpálíme tuk a vhodíme na něj cibuli. Orestujeme ji a pak přidáme proužky paprik, opět asi pět minut restujeme. Nakonec mírně osolíme a opepříme. Podáváme jako přílohu k vepřovým nožičkám. Můžeme podávat i s krajícem chleba.