Havířské vepřové nožičky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Celer - nať
  • 4 krajíc Chléb konzumní
  • 500 ml Voda pitná
  • 3 kávová lžička Kmín celý
  • 3 ks Cibule
  • 1 ks Feferony
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Paprika červená
  • 2 ks Paprika zelená
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3 stroužek Česnek
  • 1 kg Vepřové nožičky
  • 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 0.09 polévková lžíce Tuk
  • 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
  • 1 polévková lžíce Majoránka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 821 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 470 mg
  • Bílkoviny 66 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 223.3 mg
  • Draslík 580.5 mg
  • Vláknina 8304 mg
  • Vitamín A 8304 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 87.5 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nadrobno nasekáme oloupanou cibuli. Oloupaný česnek nakrájíme na tenké plátky. Připravíme hrnec, do kterého vložíme lžíci sádla. Na sádlo nasypeme nasekanou cibuli, necháme ji zpěnit a zesklovatět. Přisypeme kmín a sáček sladké mleté papriky, majoránku, kterou rozemneme v prstech. Vložíme do hrnce ještě plátky nakrájeného česneku. Vše zalijeme 400 ml vody. Feferonku podélně rozkrojíme na polovinu a přidáme do směsi v hrnci. Pak přidáme i očištěné vepřové nožičky. Přilijeme ještě tolik vody, aby vepřové nožičky v ní byly úplně ponořené. Dáme ještě celerovou nať a přikryjeme poklicí. Ztlumíme oheň, aby voda nevařila, ale jenom probublávala, a necháme dvě hodiny na plotně.

  • 2

    Když se nožičky vaří, připravíme dušenou zeleninu. Na kolečka nakrájíme cibuli. Papriky omyjeme, rozkrojíme a odstraníme semínka a bílou dužinu, nakrájíme na tenké proužky. Přichystáme pánev s tukem na smažení, rozpálíme tuk a vhodíme na něj cibuli. Orestujeme ji a pak přidáme proužky paprik, opět asi pět minut restujeme. Nakonec mírně osolíme a opepříme. Podáváme jako přílohu k vepřovým nožičkám. Můžeme podávat i s krajícem chleba.

Komentáře k receptu