Tmavý moskevský kvasový chléb z domácí pekárny
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 438 kcal
- Sacharidy 90 g
- Tuky 3 g
- Sodík 260 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 90 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 666.3 mg
- Vláknina 36254.7 mg
- Vitamín A 36254.7 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
-
2
S uzrálým kvasem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 2,5 dl vlažné vody a přidáme uzrálý kvas. Přisypeme 300 g chlebové a 300 g celozrnné žitné mouky s kypřicím práškem, doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do protějšího cukr.
-
3
Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 1,1 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.
-
4
Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout. Chléb krájíme, až když je naprosto chladný.