Kapr pečený po židovském způsobu
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Rozinky tmavé
- 50 g Brusinky sušené
- 50 g Švestky sušené
- 100 g Mandle
- 600 g Brambory
- 100 g Máslo čerstvé
- 600 g Kapr obecný
- 150 ml Rum
- 300 ml Víno bílé
- 100 ml Mléko polotučné
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 4 kávová lžička Povidla švestková
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Koření perníkové
- 3 ks Hřebíček
- 1 ks Citrony
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1120 kcal
- Sacharidy 73 g
- Tuky 62 g
- Sodík 154 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 169.4 mg
- Draslík 1483.2 mg
- Vláknina 18154 mg
- Vitamín A 18154 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0.1 mg
- Vitamín C 39.1 mg
- Vitamín E 7.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 99.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené ovoce nasypeme do menšího hrnce a zalijeme rumem. Z jednoho chemicky neošetřeného citronu odkrájíme kůru, nakrájíme nadrobno a přidáme k ovoci. Počkáme, až směs přijde k varu. Pak hrnec odstavíme z plotny, směs mírně posolíme, vložíme lžíci cukru a 100 ml vína.
-
2
Přichystáme kastrol, do něhož vložíme sádlo a necháme rozpustit. Nasypeme lžíci cukru a počkáme, až zkaramelizuje. Zamícháme čtyři lžičky povidel. Přilijeme zbylé víno a neustále mícháme. Čekáme, až začne vřít, potom k tomuto základu přidáme ovoce s rumem a několik celých spařených a oloupaných mandlí.
-
3
Oškrábeme brambory a doměkka je uvaříme. Pak z nich slijeme vodu. Hrnec s brambory dáme zpět na plotnu a zalijeme je teplým mlékem a smetanou. Nejprve je kvedlačkou rozšťoucháme a potom vložíme máslo. Pomocí kuchyňského robotu s metlami rozšleháme a lehce osolíme.
-
4
Připravíme pánev. Kapří filety očistíme, osolíme a opepříme a potom z každé strany zprudka přibližně tři minuty opékáme na másle.
-
5
Pánev odstavíme z plotny a na filety poklademe švestky. Přestříkáme lehce rumem. Přidáme omáčku, bramborové pyré a podáváme.