Vafle se smetanou a vejci
Suroviny
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 60 g Máslo čerstvé
- 50 g Cibulka jarní
- 20 g Petržel - nať
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Vejce slepičí
- 6 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 5 dl Mléko plnotučné
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.04 dl Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 812 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 39 g
- Sodík 324 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 548.7 mg
- Draslík 560.5 mg
- Vláknina 7579.3 mg
- Vitamín A 7579.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.6 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 795.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těsto: Máslo v malé pánvičce roztopíme a necháme vychladnout. Do misky vysypeme mouku, kypřící prášek, posypeme solí a promícháme. Potom rozklepneme vejce, vlijeme rozpuštěné máslo, mléko a šlehačem šleháme tak dlouho, aby nám ze surovin vzniklo hladké těsto, které přikryté dáme odležet na 5 minut.
-
2
Vaflovou formu mírně potřeme olejem, zahřejeme a naběračkou nalijeme připravené těsto a vafli pečeme dozlatova. V pečení pokračujeme do spotřebování všeho těsta v misce a hotové vafle udržujeme teplé.
-
3
Míchaná vejce: Vejce rozklepneme do vhodné nádoby, osolíme, opepříme a vylijeme na pánev s rozpáleným olejem. Vařečkou zamícháme, necháme je trochu ztuhnout a hned zalijeme smetanou. Na středně silném ohni mícháme vejce se smetanou, tak dlouho, aby se smetana zahřála. Přidáme drobně nakrájenou jarní cibulku a ještě necháme na ohni, ale nesmíme vejce vysušit, musejí zůstat vláčná.
-
4
Teplé vafle podle porcí rozdělíme na talíře, na každou položíme připravená vejce, posypeme nasekanou petrželovou natí a jídlo podáváme.