Chléb s fíky a tymiánem
Suroviny
- 250 g Mouka pšeničná hladká
- 200 g Mouka pšeničná tmavá chlebová předměřická
- 100 g Fíky sušené
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Droždí sušené
- 2.4 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- 1 polévková lžíce Tymián sušený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 339 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 4 g
- Sodík 198 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 126.2 mg
- Vláknina 3872 mg
- Vitamín A 3872 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme vodu, přidáme olej, melasu a sůl. Oba druhy mouky smícháme a směs přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami. Do jednoho rohu nádoby nasypeme tymián a vše poprášíme droždím.
-
2
Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
-
3
Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme a přitom do něj vpravíme nakrájené fíky. Potom ho vytvarujeme do oválného bochníku, dáme na lehce olejem potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvojnásobný objem. V bochníku uděláme ostrým nožem podélný řez a vložíme ho do trouby předehřáté na 220 stupňů Celsia. Pečeme přibližně 30 minut, dokud kůrka nemá zlatavou barvu. Upečený chléb necháme pomalu vychladnout.