Lilkové lasagne
Suroviny
- 700 g Lilek
- 200 g Hovězí maso mleté
- 200 g Vepřové maso mleté
- 900 g Rajčata
- 500 g Těstoviny Lasagne
- 250 g Sýr Parmezán
- 500 ml Víno bílé
- 150 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1 ks Cibule
- 0.5 hrst Bazalka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Olej stolní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1263 kcal
- Sacharidy 120 g
- Tuky 52 g
- Sodík 1293 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 117 g
- Cholesterol 126.2 mg
- Draslík 1445 mg
- Vláknina 18558.8 mg
- Vitamín A 18558.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.4 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme a očistíme lilky. V hrnci dáme vařit osolenou vodu a lilky v ní vaříme asi 10 minut. Poté je vyjmeme a necháme okapat. Vařené lilky podélně rozkrojíme a nakrájíme na plátky. Smícháme 2 lžíce olivového oleje, pepř, citronovou šťávu a bazalku. Touto směsí potřeme lilky.
-
2
Oloupeme cibuli, rokrojíme napůl a nakrájíme ji nadrobno. Připravíme pánev, ve které rozpálíme zbytek oleje, přidáme cibuli a dosklovita ji osmahneme. Na pánev přidáme mleté maso, které dobře opečeme. K mletému masu vmícháme tymián a rajčata, dochutíme solí a pepřem.
-
3
Připravíme jíšku z másla a mouky a podlijeme ji vývarem. Vše krátce povaříme do zhoustnutí, poté vmícháme mléko a osolíme. Předehřejem troubu na 200ºC (horkovzdušnou troubu na 180ºC).
-
4
Zapékací mísu vymažeme olejem a střídavě ji vyložíme vrstvami omáčky, nevařenými plátky lasagní, lilky, mletým masem a strouhaným sýrem. Takto dáme zapéct na zhruba 40 minut.
-
5
Když máme lasagně upečené dozlatova, vyjmeme je z trouby, naporcujeme na talíře a podáváme.