Zapečené Rigatoni s parmskou šunkou a rukolou
Suroviny
- 200 g Těstoviny Rigatoni
- 150 g Šunka parmská
- 100 g Sýr Gorgonzola
- 200 g Rukola
- 50 g Sýr Parmezán
- 250 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Oříšky piniové
- 0.23 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 608 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 28 g
- Sodík 979 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 245.8 mg
- Draslík 364.7 mg
- Vláknina 6403 mg
- Vitamín A 6403 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.2 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 67.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rigatoni uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Přes cedník scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
-
2
Šunku nakrájíme na nudličky, cibuli oloupeme, rozkrojíme napůl a pokrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme. V pánvi rozpálíme olej a do zlatova osmahneme na něm cibuli. K cibuli přidáme šunku, česnek, promícháme. Pánev odstavíme z plotny.
-
3
Předehřejem troubu na 200ºC (horkovzdušnou troubu na 180ºC, rozdrobíme gorgonzolu, promícháme ji s vejci a smetanou. Směs dochutíme solí, pepřem, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a dohladka utřeme.
-
4
Zapékací formu vymažeme máslem. Uvařené rigatoni smícháme se šunkou a vložíme do zapékací formy. Těstoviny přelijeme směsí sýra a smetany, vložíme do trouby a zapékáme přibližně 30 minut.
-
5
Opláchneme rukolu, necháme okapat a lístky natrháme na větší kousky. Na teflonové pánvi bez oleje opražíme piniová jádra.
-
6
Po uplynutí doby těstoviny vyjmeme z trouby, posypeme je rukolou, tenkými plátky Parmezánu a piniovými jádry. Naporcujeme na talíře, ještě teplé podáváme.