Zapečené brambory s trojím sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Brambory
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 120 g Slanina vepřová
  • 60 g Sýr Hermelín (Camember, Encián)
  • 60 g Sýr Niva (Rokfór)
  • 9 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 60 g Sýr Čedar
  • 40 g Petržel kudrnka
  • 40 ml Olej olivový
  • 40 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 ks Cibule
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 559 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 1447 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 70.4 mg
  • Draslík 842.8 mg
  • Vláknina 9672.5 mg
  • Vitamín A 9672.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.3 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Co největší brambory, nejlépe rané, pořádně omyjeme a ze všech stran propícháme vidličkou. Rozložíme na pekáč, potřeme olejem, osolíme, opepříme a dáme do středně vyhřáté trouby péct na hodinu. Slupka by měla být křupavá a vnitřek měkký.

  • 2

    Zatím na pánvi vyškvaříme slaninu a na tuku z ní osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Téměř vychladlé brambory rozpůlíme a půlky opatrně vydlabeme. Vydlabanou hmotu dáme do mísy, přidáme slaninu s cibulí, máslo, smetanu, nasekanou petrželku a větší část všech nastrouhaných sýrů, dokonale promícháme.

  • 3

    Směsí naplníme vydlabané půlky, posypeme zbylým sýrem a dáme do středně vyhřáté trouby zapéct na 15 minut. Podáváme ozdobené petrželkou.

Komentáře k receptu