Slaný koláč s houbami a brusinkami
Suroviny
- 125 g Hlíva ústřičná
- 125 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hrubá
- 280 g Sýr sójový - Tofu
- 250 g Žampiony čerstvé
- 200 g Mouka polohrubá
- 100 g Brusinky
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 ks Citrony
- 1 ks Pórek
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 5 polévková lžíce Mléko sójové
- 5 polévková lžíce Víno bílé
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 0.56 polévková lžíce Olej sezamový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 462 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 24 g
- Sodík 239 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 168.5 mg
- Draslík 364.9 mg
- Vláknina 10817.2 mg
- Vitamín A 10817.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 48.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Předem připravíme těsto:
-
2
Do zadělávací mísy nasypeme mouku se špetkou soli, přidáme 110 g změklého másla nakrájeného na malé kousky, spojíme s moukou a ve směsi vytvoříme důlek. Rozklepneme 1 vejce, oddělíme žloutek od bílku, který odložíme na jiné použití a žloutek vyšleháme s dvěma lžícemi vody a se šťávou z jednoho citronu. Ušlehanou směs vlijeme do důlku v mouce a uhněteme těsto. Je-li příliš suché, přidáme trochu vody.
-
3
Hotové těsto zabalíme do plastového obalu a necháme uležet v chladničce na 1-3 dny. Před přípravou koláče těsto vyválíme, vložíme do koláčové formy vymaštěné 15 g másla a vysypané hrubou moukou a před pečením necháme ještě na chvíli chladit.
-
4
Na těsto v koláčové formě položíme pečící papír, který zatížíme kovovou poklicí nebo fazolovými zrny, aby se těsto při pečení nezvedalo. Formu pak vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a necháme péci. Po čtvrthodině pečící papír s pokličkou odstraníme a koláč dopékáme dalších 5-10 minut, až zezlátne. Formu pak vyjmeme z trouby, odložíme stranou a teplotu snížíme na 190 °C.
-
5
Pórek posekáme na malé kousky, velké žampiony s plochými klobouky a hlívu ústřičnou nakrájíme na tenké plátky a připravíme čerstvé nebo rozmrazené brusinky. V misce vidličkou našleháme 2 vejce, usekáme 3 lžíce pažitky, z půlky citronu vymačkáme šťávu a kůru nastrouháme.
-
6
Ve wok pánvi nebo těžké velké pánvi rozpálíme sezamový olej a v něm za stálého míchání 2-3 minuty smažíme pórek, až začne hnědnout. Přidáme houby, stále mícháme a smažíme dále 3 minuty, až houby změknou. Směs zalijeme vínem, přidáme špetku soli a dusíme zvolna 6-8 minut. Když se houby začnou smršťovat, přidáme polovinu brusinek a vše spolu vaříme 1-2 minuty, až brusinky začnou praskat a většina tekutiny je vyvařená.
-
7
Rozmixujeme sýr tofu, mléko a vejce na jemné pyré, přidáme citronovou kůru i šťávu, pažitku, vše osolíme, opepříme a dobře promícháme.
-
8
Houbovou směsí pokryjeme předpečený koláč, přelijeme připraveným pyré, posypeme zbývajícími brusinkami a dáme péci. Pečeme asi 35 minut, až povrch koláče zezlátne.