Zapečené plněné těstoviny se špenátem
Suroviny
- 400 g Pórek
- 150 g Sýr Parmezán
- 500 g Sýr Ricotta
- 400 g Canneloni
- 500 g Špenát mražený
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 hrst Špenát listový čerstvý
- 3 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 1.5 kg Rajčata
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 2 polévková lžíce Fenykl obecný
- 2 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 634 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 21 g
- Sodík 783 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 59.5 mg
- Draslík 964.6 mg
- Vláknina 13053.3 mg
- Vitamín A 13053.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme a najemno posekáme malou červenou cibuli, nastrouháme Parmezán, česnek oloupeme, posekáme a utřeme se solí a s nasekanými bazalkovými lístky.
-
2
Okapaný rozmrazený sekaný špenát vložíme do velké mísy, k němu přidáme v horké vodě opláchnuté listy čerstvého špenátu a promícháme. Špenátovou směs doplníme přidáním posekané cibulky, sýru Ricotta, strouhaného Parmezánu, fenyklu a česnekovo-bazalkové pasty. Vše důkladně promícháme, dosolíme a okořeníme pepřem. Hotovou směsí naplníme těstoviny Canneloni a odložíme stranou.
-
3
(Pokud používáme jiné těstoviny, určené k plnění a následnému zapékání, které se na rozdíl od Canneloni nedají použít za syrova, uvaříme je v osolené vodě s trochou oleje, slijeme je přes cedník a necháme důkladně okapat a vychladnout. Dále postupujeme stejně.)
-
4
Pórek pokrájíme na tenká kolečka, rajčata na kostky a na jemno posekáme kopr.
-
5
Na rozpáleném oleji v hluboké pánvi orestujeme pokrájený pórek. Po dvou minutách přidáme rajčata, cukr, pepř a sůl, vaříme zvolna přibližně 30 minut, až se rajčata rozvaří. Důkladně mícháme, přidáme sekaný kopr, podle potřeby ještě dosolíme a opepříme. Odstavíme z vařiče a odložíme.
-
6
Rajčatovou směsí pokryjeme dno šesti zapékacích misek, přidáme naplněné mušle, posypeme podle chuti Parmezánem a přikryjeme alobalem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut, pak alobal sundáme a zapečeme dozlatova dalších 5 minut.