Maďarský guláš z hovězího masa se zelím
Suroviny
- 500 g Zelí kysané
- 20 g Paprika mletá sladká
- 250 g Zakysaná smetana
- 80 g Rýže loupaná
- 250 ml Voda pitná
- 70 ml Olej rostlinný
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 4 ks Cibule
- 2 špetka Kmín mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Hovězí kližka
- 70 polévková lžíce Olej rostlinný
- 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1430 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 128 g
- Sodík 133 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 25.7 mg
- Draslík 302.2 mg
- Vláknina 6708.8 mg
- Vitamín A 6708.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.8 mg
- Vitamín E 11.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso očistíme a nakrájíme na menší kostky, cibuli nakrájíme na plátky, česnek prolisujeme, zelí slijeme a nakrájíme nadrobno. Rýži uvaříme doměkka.
-
2
Na oleji zpěníme cibuli, vmícháme maso, česnek a za stálého míchání maso restujeme. K masu přimícháme mletou papriku, promícháme a zalijeme částí vody, pod poklicí dusíme za občasného míchání a přiléváme po částech vodu. Zhruba po půl hodině k masu vmícháme zelí, osolíme, ochutíme kmínem, pepřem a dusíme doměkka. K udušenému masu vmícháme scezenou uvařenou rýži, smetanu, cukr a necháme prohřát.
-
3
Tento pokrm podáváme v hlubokých talířích.
-
4
V mezičase připravíme rýži. V rendlíku na rozpáleném oleji osmažíme syrovou rýži a mícháme, až zesklovatí, hned zalijeme vodou, promícháme a pod poklicí zhruba 20 minut dusíme, až je rýže měkká. Pokud zbývá voda, rýži scedíme a necháme okapat.