Maďarský guláš z hovězího masa se zelím

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 500 g Zelí kysané
  • 20 g Paprika mletá sladká
  • 250 g Zakysaná smetana
  • 80 g Rýže loupaná
  • 250 ml Voda pitná
  • 70 ml Olej rostlinný
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Cibule
  • 2 špetka Kmín mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 1 kg Hovězí kližka
  • 70 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1430 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 128 g
  • Sodík 133 mg
  • Bílkoviny 48 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 25.7 mg
  • Draslík 302.2 mg
  • Vláknina 6708.8 mg
  • Vitamín A 6708.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.8 mg
  • Vitamín E 11.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso očistíme a nakrájíme na menší kostky, cibuli nakrájíme na plátky, česnek prolisujeme, zelí slijeme a nakrájíme nadrobno. Rýži uvaříme doměkka.

  • 2

    Na oleji zpěníme cibuli, vmícháme maso, česnek a za stálého míchání maso restujeme. K masu přimícháme mletou papriku, promícháme a zalijeme částí vody, pod poklicí dusíme za občasného míchání a přiléváme po částech vodu. Zhruba po půl hodině k masu vmícháme zelí, osolíme, ochutíme kmínem, pepřem a dusíme doměkka. K udušenému masu vmícháme scezenou uvařenou rýži, smetanu, cukr a necháme prohřát.

  • 3

    Tento pokrm podáváme v hlubokých talířích.

  • 4

    V mezičase připravíme rýži. V rendlíku na rozpáleném oleji osmažíme syrovou rýži a mícháme, až zesklovatí, hned zalijeme vodou, promícháme a pod poklicí zhruba 20 minut dusíme, až je rýže měkká. Pokud zbývá voda, rýži scedíme a necháme okapat.

Komentáře k receptu