Pečená krůta s rýžovou nádivkou a omáčkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 562 kcal
- Sacharidy 1 g
- Tuky 13 g
- Sodík 370 mg
- Bílkoviny 95 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 240 mg
- Draslík 1223.9 mg
- Vláknina 38.2 mg
- Vitamín A 38.2 mg
- Vitamín B6 2.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.6 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z krůty odstraníme vnitřnosti a břišní dutinu dosucha vytřeme.
-
2
Smícháme olivový olej s citronovou šťávou, dijonskou hořčicí, zahradními a italskými bylinkami.
-
3
Připravenou krůtu plníme rýžovou nádivkou s pancettou a rozinkami a připravíme na pečení, tzn. křídla složíme pod trup a nohy svážeme kuchyňskou nití.
-
4
Krůtu vložíme na rošt velkého pekáče, natřeme olivovou směsí a v rozehřáté troubě na 180 °C pečeme 2 až 2,5 hodiny za občasného polévání vypečenou šťávou. Krůta je upečená, má-li kůže zlatavou barvu a maso je měkké. Pokud na povrchu rychle hnědne, překryjeme ji alobalem.
-
5
Hotovou krůtu vytáhneme z trouby a položíme na velkou mísu, šťávu necháme v pekáči, překryjeme fólií a 15 minut necháme přikryté.
-
6
Omáčku připravíme ohřátím 2 lžic vypečené šťávy s výpečky, do které přidáme mouku a restujeme do hněda za neustálého míchání, po lžičkách přidáváme drůbeží vývar a umícháme do hladké husté omáčky.