Kroupy s jehněčími žebírky
Suroviny
- 300 g Celer bulvový
- 200 g Cibule
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 160 g Hříbky čerstvé
- 800 g Jehněčí žebírka
- 200 g Kroupy ječné
- 5.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 4 stroužek Česnek
- 1.5 dl Voda pitná
- 5 dl Bujón hovězí
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 6 polévková lžíce Sýr balkánský
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 939 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 63 g
- Sodík 20499 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 126.5 mg
- Draslík 1038.3 mg
- Vláknina 17972.4 mg
- Vitamín A 17972.4 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.5 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jehněčí žebírka zbavíme šlach a žilek, dobře je omyjeme a osušíme. Maso osolíme a silně opepříme.
-
2
Hřiby očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na silnější plátky. Kroupy dobře promyjeme a necháme je v sítu okapat. Celer, cibuli a česnek oloupeme a omyjeme. Celer pokrájíme na kostičky, cibuli s česnekem nakrájíme nadrobno. Omyjeme nať petržele z celeru, drobně pokrájíme a odložíme do misky.
-
3
V zapékací míse rozpálíme 2 lžíce oleje a 3 lžíce másla. Hřiby a cibuli podusíme zhruba 2 minuty. Přidáme maso, česnek a osmažíme ho z každé strany dozlatova. Pak přidáme kroupy, konzervovaná rajčata i s nálevem, bujón, vše promícháme, zakryjeme poklicí a dáme do předem vyhřáté trouby.
-
4
Pečeme při 190°C přibližně 1-1,5 hodiny. Během pečení občas směs promícháme, podle potřeby, pokud jsou kroupy suché, přilijeme vodu.
-
5
Přibližně v polovině přimícháme celerovou nať.
-
6
Upečené maso se zeleninou a hříbky na talířích posypeme nastrouhaným balkánským sýrem a ozdobíme petrželkou.