Dušená zeleninová směs na kari s citronelovou rýží
Suroviny
- 225 g Brambory
- 185 g Brokolice
- 115 g Špenát listový čerstvý
- 225 g Rýže jasmínová
- 475 ml Voda pitná
- 300 ml Vývar zeleninový
- 400 ml Kokosové mléko
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 kávová lžička Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín římský
- 6 ks Kardamom
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Limetka
- 1 ks Citronová tráva
- 1 ks Citronová tráva
- 1 ks Galgan
- 3 ks Chilli paprička zelená
- 8 ks Klasy kukuřičné mražené
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 868 kcal
- Sacharidy 155 g
- Tuky 28 g
- Sodík 591 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 148 g
- Cholesterol 1.4 mg
- Draslík 2857.8 mg
- Vláknina 54577.8 mg
- Vitamín A 54577.8 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 121 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme pikantní pastu. Chilli papričky zbavíme semínek a nadrobno nakrájíme, lodyhu citronové trávy nasekáme, česnek a šalotku pokrájíme, galgán nakrájíme na jemno, z limetky nastrouháme kůru, koriandrovou nať také pokrájíme. Vše vložíme do mixéru i s ostatními ingrediencemi a zpracujeme na hrubší pastu. Ve větší pánvi rozpálíme olej a pastu na něm za stálého míchání cca 2-3 minuty opražíme. Když se uvolní aroma, přilijeme kokosové mléko a vývar a přivedeme k varu. Vložíme rozkrojené brambory a na mírném ohni zvolna vaříme cca 15 minut doměkka.
-
2
Mezitím vsypeme jasmínovou rýži do hrnce, přidáme kousky citronové trávy a rozmačkaný kardamom. Zalijeme vodou, přivedeme k varu a zakryté vaříme na mírném ohni cca 10-15 minut. Všechna voda se musí vstřebat. Hotovou rýži osolíme a zakrytou necháme cca 10 minut odstát.
-
3
K bramborám přidáme kukuřičné klásky, osolíme a opepříme dle chuti a povaříme cca 2 minuty. Poté vmícháme cukr, růžičky brokolice, podélně rozkrojenou papriku a vaříme další 2 minuty. Nakonec přidáme nahrubo nasekaný špenát, polovinu pokrájené koriandrové natě a necháme vařit ještě 2 minuty. Omáčku rozdělíme do předehřátých servírovacích misek a dozdobíme zbytkem koriandru.
-
4
Z rýže vyjmeme citronovou trávu a tobolky kardamomu. Zrníčka načechráme vidličkou. Sněs podáváme s připravenou rýží.