Zeleninová polévka s fazolemi a rýží
Suroviny
- 60 g Slanina vepřová
- 350 g Kapusta hlávková
- 420 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 100 g Fazole cannellini
- 100 g Fazole červené
- 1.5 kávová lžička Majoránka
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Brambory
- 3 ks Celer řapíkatý
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Vývar drůbeží
- 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Rýže loupaná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 735 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 192 g
- Sodík 1639 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 18.7 mg
- Draslík 988.2 mg
- Vláknina 14878.8 mg
- Vitamín A 14878.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 122.5 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nadrobno posekáme slaninu a oloupanou cibuli, stroužek česneku oloupeme a prolisujeme, oškrábeme a na malé kousky pokrájíme mrkev, brambory. Tři natě řapíkatého celeru pokrájíme na tenké plátky, čtvrtku kapusty nasekáme na tenké proužky, rozmixujeme konzervu rajčat i se šťávou. Sýr Parmezán nahrubo nastrouháme.
-
2
Den předem si namočíme fazole cannelini a červené fazole tak, aby byly zcela zalité vodou. Před použitím vodu z fazolí slijeme, ve velkém hrnci na předehřátém oleji smažíme slaninu, česnek a cibuli 5 minut, až cibule zesklovatí, pak přidáme mrkev a brambory s celerovou natí, které smažíme ještě minutu.
-
3
Osmaženou směs zalijeme drůbežím vývarem, přidáme kapustu, rajčata, rýži, fazole a sušené bylinky. Osolíme, opepříme, uvedeme do varu. Prudce vaříme 10 minut, potom za občasného míchání na středním ohni vaříme ještě hodinu, až fazole změknou.
-
4
Servírujeme posypané strouhaným parmazánem.