Salát z celeru s mrkví a paprikou
Suroviny
- 450 g Celer bulvový
- 250 g Mrkev kořen
- 60 g Jogurt bílý
- 100 g Majonéza
- 600 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Paprika zelená
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 248 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 20 g
- Sodík 268 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 373.2 mg
- Vláknina 8971 mg
- Vitamín A 8971 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.3 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěný a oloupaný celer nakrájíme na nudličky, vložíme do vroucí vody s octem, 5 minut vaříme. Poté scedíme (vývar odložíme) a necháme okapat. Očištěnou mrkev pokrájíme také na nudličky ,vložíme do vroucího vývaru z celeru, vaříme 5 minut. Poté scedíme, necháme okapat. Cibuli rozkrájíme nadrobno, petrželovou nať posekáme též nadrobno. Z papriky vykrojíme semena a pokrájíme ji na tenké proužky. Zálivku připravíme smícháním majonézy s jogurtem, solí, pepřem, cukrem a s citronovou šťávou.
-
2
V míse promícháme veškerou zeleninu se zálivkou, pod fólií necháme vychladit. Před podáváním salát posypeme petrželovou natí.