Brambory zapečené s broskvemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 750 g Brambory
  • 150 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 200 g Broskve
  • 1 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 224 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 51 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 14.7 mg
  • Draslík 580.8 mg
  • Vláknina 7345.8 mg
  • Vitamín A 7345.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.5 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky. Sýr nastrouháme, smícháme s muškátovým oříškem, podle chuti osolíme, opepříme. Broskve omyjeme a nakrájíme na silnější plátky.

  • 2

    Na dno zapékací mísy vymazané máslem dáme vrstvu nakrájených plátků brambor, posypeme ochuceným sýrem, na ně naklademe další vrstvu bramborových plátků, posypeme opět sýrem a na další vrstvu brambor vložíme nakrájené broskve. Pak opět vrstvu brambor, posypeme sýrem a pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Vždy dáme 2 vrstvy brambor a sýra, poté jednu vrstvu broskví.

  • 3

    Vše nakonec zalijeme smetanou a přikryté poklicí nebo alobalem vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů. Pečeme jednu až jednu a půl hodiny, kdy jsou brambory už měkké. Posledních 15 minut pečeme bez přikrytí, vrchní kůrku necháme propéci až do zlatavě hnědé barvy.

Komentáře k receptu