Pečený losos s tomatovým salátem a bramborovým pyré
Suroviny
- 750 g Brambory
- 200 g Rajčata
- 750 g Losos - filety
- 5 ks Šalotka
- 3 hrst Bazalka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 1 dl Mléko polotučné
- 0.5 dl Limetková šťáva
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Strouhanka
- 3 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 700 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 27 g
- Sodík 310 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 118 mg
- Draslík 2277.5 mg
- Vláknina 11803.2 mg
- Vitamín A 11803.2 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.8 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory omyjeme, oškrábeme, nakrájíme na kousky a vaříme v osolené vodě 15 - 20 minut, dokud nezměknou. Pak je slijeme a rozšťoucháme.
-
2
Šalotky, bazalku i pažitku omyjeme a jemně nasekáme. Rajčata pláchneme, nakrájíme na kousky.
-
3
Vytvoříme bramborové pyré: mléko, máslo a polovinu nasekané šalotky vložíme do hrnce, zahříváme těsně před bod varu. Směs poté vlijeme k rozšťouchaným bramborám, směs podle chuti osolíme, opepříme a uložíme v teple.
-
4
Připravíme směs na obalení lososa. Polovinu strouhanky s polovinou bazalky, pažitky, 3 lžícemi oleje osolíme a promícháme. Lososa položíme na pečicí papír, ze stran i shora obalíme strouhankovou směsí a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 15 minut, dokud nemá zlatavou barvu není propečený.
-
5
Tomatový salát připravíme tak, že v misce smícháme lžíci oleje, limetkovou šťávu, rajčata, zbytek šalotky, bazalky a pažitky. Vše osolíme a opepříme.