Kuře na pivě
Suroviny
- 125 g Játra kuřecí
- 40 g Máslo čerstvé
- 20 g Tymián čerstvý
- 125 ml Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
- 125 ml Vývar drůbeží
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Pepř cayenský
- 3 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Kuře
- 2 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2088 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 313 g
- Sodík 916 mg
- Bílkoviny 167 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 757.3 mg
- Draslík 2022.2 mg
- Vláknina 10789 mg
- Vitamín A 10789 mg
- Vitamín B6 3.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.3 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dvě malá kuřata (750 g) pod tekoucí vodou omyjeme, osušíme a rozčtvrtíme. Jednotlivé čtvrtky osolíme, opepříme a do kůže vetřeme cayenský pepř.
-
2
Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme, rajčata na okamžik ponoříme do vařící vody, pak je oloupeme a nakrájíme na kostičky, játra pokrájíme nadrobno.
-
3
Ve velké hluboké pánvi se silným dnem rozehřejeme máslo, ve kterém ze všech stran dozlatova orestujeme kuřecí čtvrtky. Přidáme nastrouhanou mrkev, nakrájená rajčata, větvičku tymiánu a bobkový list. Postupně přiléváme pivo a vývar, přidáme játra a vše důkladně promícháme.
-
4
Přivedeme k varu, pak stáhneme plamen, přiklopíme poklicí a za občasného zamíchání dusíme na mírném ohni 25 minut.
-
5
Vyjmeme tymián a bobkový list, do směsi vmícháme zakysanou smetanu a pomalu prohřejeme. Již nevaříme.
-
6
Podáváme s pečenými bramborami a dušenou zeleninou.