Želatinové bonbony

Publikováno: 25.12.2015
Želatinové bonbony jsou značně oblíbené, ale výrobci do nich přidávají v poslední době stále více cukru a také umělá barviva. Mezi nejvíce oblíbené patří zcela jistě tzv. želatinoví medvídci. Tento druh bonbonu je ale možné vyrobit v mnohem zdravější variantě doma.

Vyrobit si doma želatinové bonbony není složité a můžete mít různé druhy příchutí i barev podle použitého ovoce, šťávy nebo džusu.

Na výrobu se mimo surovin používají formičky na led nebo čokoládu, nejlepší jsou silikonové. Pokud nemáte formičky, můžete želatinu nalít na pečicí plech nebo do jiné formy a po ztuhnutí z ní nožem vykrájet různé tvary nebo použít vykrajovátka na cukroví.

Pokud chcete mít dvoubarevné želatinové bonbony, první vrstvu nenechte zcela ztuhnout, protože by se s druhou vrstvou nespojila. Druhou část nalijte do formičky ve chvíli, kdy je první ztuhlá jen částečně – vrstvy se nesmíchají, ale přitom se spojí.

Nevýhodou doma vyrobených želatinových bonbonů je kratší doba trvanlivosti. Měly by se skladovat v chladnu a nejlépe tak, aby se vzájemně nedotýkaly. V horkých dnech jsou studené želatinové bonbony příjemným osvěžením.

Základní recept na želatinové bonbony

Suroviny

  • želatina – ideálně vegetariánská

  • ovocný džus nebo šťáva

  • med

Postup

Želatinu rozmícháte ve studeném ovocném džusu nebo šťávě. Maximální množství tekutiny vychází z návodu, pokud ale chcete mít bonbony tužší, musí být tekutiny méně. K případnému doslazení použijete med. Želatinu pak zahříváte, až začne tuhnout.

Želatinu pak nechte mírně vychladnout a postupně ji přelijte do formiček a pak dejte do chladničky ztuhnout. Tuhnutí trvá většinou přibližně jednu až dvě hodiny. Ztuhnutí je možné urychlit v mrazničce, ale želatina v ní nesmí přemrznout a tak je ji nutné kontrolovat.

Želatinové bonbony z čerstvého ovoce

Suroviny

  • 2 banány

  • půl hrnku pomerančové šťávy

  • 5 lžic želatiny

  • 1 lžíce medu

Postup

Banány rozmixujte, smíchejte je v hrnci s pomerančovou šťávou a přiveďte do varu. Pak hrnec odstavte ze sporáku, do směsi přimíchejte želatinu a med a vše nechte mírně vychladnout.

Ochucenou želatinu nalijte do formiček, případně na plech nebo do jiné vhodné nádoby a dejte do chladničky ztuhnout. Pokud máte želatinu v jednom velkém kuse, můžete z ní po ztuhnutí vykrajovat různé tvary.

Použité ovoce je možné měnit, ale některé druhy, jako jsou například jahody, lesní plody nebo třešně je dobré nejprve tepelně upravit. Druhy ovoce změní nejen chuť, ale i barevnost bonbonů.


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty