Bramborová polévka s květákem

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 600 g Brambory
  • 1 ks Květák
  • 3 ks Šalotka
  • 1 hrst Kmín celý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1.2 l Vývar zeleninový
  • 6 polévková lžíce Jogurt bílý
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 307 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 1047 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 4.4 mg
  • Draslík 1488.9 mg
  • Vláknina 15468.2 mg
  • Vitamín A 15468.2 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 110.6 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory očistíme, omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na plátky.

  • 2

    Květák opláchneme, rozebereme na růžičky, ty nejmenší odložíme stranou.

  • 3

    Šalotky omyjeme, pokrájíme na plátky.

  • 4

    Olivový olej rozpálíme ve velké hluboké pánvi, vložíme šalotky, krátce je osmahneme. Přidáme růžičky květáku, kousky brambor a kmín, vše následně smažíme dalších 10 minut.

  • 5

    K osmaženým šalotkám a bramborám přilijeme zeleninový vývar, přivedeme do varu, vaříme na mírném ohni přibližně 40 minut. Podle chuti přisolíme, opepříme. Rozmixujeme mixérem do hladka, přidáme nejmenší růžičky květáku a vaříme ještě 10 minut.

  • 6

    Polévku podáváme v miskách, na povrch dáme ještě lžičku jogurtu a posypeme kmínem.

Komentáře k receptu