Španělské rizoto s mořskými plody (paella)
Suroviny
- 350 g Kuřecí prsa
- 500 g Rýže loupaná
- 60 g Petržel - nať
- 250 g Sépie
- 250 g Mušle srdcovky
- 180 g Hrášek mražený
- 0.5 kávová lžička Šafrán
- 1 ks Cibule
- 12 ks Garnát obecný
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika červená
- 3 stroužek Česnek
- 1 l Vývar drůbeží
- 0.09 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 690 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 6 g
- Sodík 768 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 76 g
- Cholesterol 88.1 mg
- Draslík 603.3 mg
- Vláknina 7071.5 mg
- Vitamín A 7071.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 47.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Šafránové pestíky v misce pokapeme 2 lžícemi vroucí vody a necháme 5 minut stát.
-
2
Na středním plameni rozpálíme olivový olej, do zlatohněda v něm 2 - 3 minuty restujeme kousky nakrájených kuřecích řízků. Přidáme pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a drobné kousky malé červené i zelené papriky (bez jader) a ještě 2 - 3 minuty restujeme.
-
3
Přidáme propláchnutou rýži, namočené šafránové pestíky i s vodou a 750 ml drůbežího vývaru. Přivedeme k varu, zakryjeme, na mírném ohni vaříme 15 minut. Několikrát zamícháme.
-
4
Poté vložíme očištěné syrové garnáty, sépiové kroužky, očištěné a vousů zbavené mušle (čerstvá mušle musí být uzavřená), rozmražený hrášek, drobně krájenou petrželovou nať, zbývající drůbeží vývar. Vaříme asi 8 - 10 minut, až rýže a mořské plody změknou, ihned podáváme.