Mořský okoun se sójovou omáčkou
Suroviny
- 80 ml Voda pitná
- 3 kávová lžička Zázvor celý
- 0.5 kávová lžička Koření pěti vůní
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Cibulka jarní
- 1 ks Citronová tráva
- 1 stroužek Česnek
- 1 kg Okoun mořský
- 2 polévková lžíce Omáčka sójová
- 1 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
- 2 polévková lžíce Víno rýžové japonské - Mirin
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 336 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 7 g
- Sodík 219 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 102.5 mg
- Draslík 1139.3 mg
- Vláknina 685.5 mg
- Vitamín A 685.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěného mořského okouna na boku na třech místech nakrojíme, potřeme arašídovým olejem a mletou směsí pěti koření.
-
2
Okouna dáme do většího bambusového košíku na dušení, zavěsíme nad hrnec s vodou, kterou přivedeme k varu, pak stáhneme plamen a necháme vařit na mírném plameni, rybu dusíme 30-35 minut (ryba je hotová jde-li maso snadno oddělit od kostí a oči jsou mléčně bílé).
-
3
Než se ryba udusí, připravíme ingredience na omáčku. V kastrůlku smícháme sójovou omáčku, mirin, vodu, stonek citronové trávy, prolisovaný česnek, strouhaný čerstvý zázvor. Omáčku vaříme, máme-li hotovou rybu. Připravenou směs přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 1-2 minuty.
-
4
Hotovou rybu položíme na zahřátou mísu, polijeme omáčkou a ozdobíme kolečky jarní cibulky a chilli papričky bez semínek.