Smetanová fazolová polévka s brambory

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Brambory
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 150 g Mrkev kořen
  • 200 g Fazole bílé
  • 40 g Mouka pšeničná hladká
  • 300 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Tymián sušený
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 341 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 74 g
  • Sodík 144 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 37 mg
  • Draslík 203.8 mg
  • Vláknina 4259.4 mg
  • Vitamín A 4259.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.5 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Fazole necháme přes noc namočené v litru vody. Mrkev, cibuli a brambory oloupeme a nakrájíme na kousky, česnek prolisujeme.

  • 2

    K fazolím přilijeme zbylou vodu, přidáme mrkev, brambory i cibuli a povaříme.

  • 3

    Z másla a mouky usmažíme světlu jíšku, zašleháme do ní smetanu, přilijeme k fazolím, až budou poloměkké. Polévku osolíme, dosladíme, přidáme pepř, tymián, ocet a česnek, vaříme za stálého míchání, až budou fazole měkké. Poté polévku rozmixujeme, prohřejeme a podáváme.

Komentáře k receptu